вторник, 31 января 2017 г.

Майстер клас по створенню ляльки-мотанки.

Майстер клас по створенню ляльки-мотанки.


      Для створення ляльки-мотанки наші пращури використовували підручний матеріал. Все, що траплялося в домі з текстилю і було не потрібне  йшло в діло: шматки старої сорочки, постелі, старий одяг, який залишився з діда-прадіда, стрічки, намисто,або ж сухі квіти, ягоди, тощо. Рекомендую усім новачкам поритися у шафі, і вибрати речі, які викинути шкода, а носити не будеш. Гарно підходять дитячі речі: сорочечки чи спіднички, старі скатерті, серветки. Не треба відразу бігти до магазину і тратити гроші на покупку нової матерії, бо це не головне у створенні ляльки- мотанки.
    Найголовніше це те, щоб процес виготовлення приносив вам задоволення. Рекомендую також увімкнути спокійну музику. А якщо ви хочете, щоб ваша лялечка була для вас ще й оберегом, не полінуйтеся і знайдіть записи молитов, чи мантр, чи богослужінь, які відповідають вашій вірі. Отримаєте грандіозну релаксацію від слухання, споглядання і цікавої роботи.
     Отже, починаємо.
1.  Викладаємо на столі все, що знадобиться для виготовлення ляльки-мотанки:
для голови - шматок м,якої тканини, наприклад у мене (на фото) стара гарусова хустка, підійде пеленка чи рушник, чи стара наволочка;
для рук і нижньої спідниці - ситцеву тканину, у мене - магазинний рушник під вишивку, підійдуть дитячі платтячка, сорочечки, тощо;
Спідниця, фартушок і корсетка (жилетка) - будь-які несипучі тканини, які вам довподоби; у мене на фото -  старе дитяче плаття в червону клітинку, шматок від скатертини, і від вовняної хустки.
mastrklas-photo-1
2. Розстеляємо тканину для голови на столі, складаємо краями до середини, Ширина складеної тканини буде висотою голови ляльки.
mastrklas-photo-2
3. Далі скручуємо тканину, це і буде основа для голови ляльки-мотанки. Доречі, з боків скрутки видно спіраль - символ безкінечності життя.
mastrklas-photo-3
4. Отриману скрутку тугенько перемотуємо нитками, злегка стягуючи. Чим тугіша буде голова - тим краще намотувати хрест.

mastrklas-photo-4

5. Для обмотування голови виберіть тканину яка не просвічується, але і не дуже цупка, тоді голова буде охайною і без складок. У мене на фото тканина біла, але може бути будь-якого світлого кольору, бачила навіть у мілкий малюнок - досить гарно.
mastrklas-photo-5
6.  Кладемо скрутку на клаптик посередині, ближче до низу; накриваємо верхнім кутом тканини і тримаючи скрутку загортаємо всі складки тканини назад.
mastrklas-photo-6
7. Передня частина голови повинна бути гладенькою, по-можливості без складок.
mastrklas-photo-7
8. Беремо голову у ліву руку, а правою обмотуємо ближче до скрутки - формуємо шию.
mastrklas-photo-8
9.  Далі беремо нитки для намотування хреста. Взагалі, наші прабабусі намотували простий однотонний хрест чорного або червоного кольору. Чорний колір - жіноча енергія, спокій, вода, ніч, Луна (місяць). Червоний - чоловіча енергія, активна, Сонячна, пробивна.
     Під час намотування сакрального хреста, голову ляльки-мотанки тримаємо лівою рукою, а намотуємо нитки правою, і тільки за годинниковою стрілкою. Взагалі, будь-які частини ляльки намотуються тільки за годинниковою стрілкою.
     Обмотуємо ниткою шию ляльки, щоб закріпити нитку. Далі виводимо нитку посередині голови назад.
mastrklas-photo-9
10. обмотуємо голову і повертаємось наперед.
mastrklas-photo-10
11.  Таким чином, ми ніби обмотуємо половину голови. Про кількість витків інформації ніде не знайшла. Сама роблю непарну кількість (7,3,5,тощо).
mastrklas-photo-11
12.   Далі заводимо нитку через задню частину голови на іншу (ліву) частину шиї, і виводимо нитку наперед.
mastrklas-photo-12
13.   Тобто, ми обмотали одну частину голови (справа), а тепер обмотуємо іншу частину (зліва), і не забуваємо мотати тільки за годинниковою стрілкою.
mastrklas-photo-13
14. Повинно вийти ось так (як на фото). Якщо у вас трішки роз,їхались нитки, чи неоднакова намотка, то це нічого страшного, знічить трохи поспішили, або хвилювались. Пам,ятайте, головне у створенні ляльки-мотанки це спокій і радість, така собі спокійна радість. У моєї першої ляльки хрест зовсім худенький, декілька ниточок не дуже гарно натягнутих. Але вона стоїть на чільному місці, під іконами, і міняти її на іншу я не хочу.
mastrklas-photo-14
15. Тож дихаємо глибоко і продовжуємо. Якщо вас задовольняє вертикальна намотка, обмотуємо нитку декілька разів навколо шиї ляльки, і переходимо до горизонтальної намотки.
     Виводимо нитку ззаду голови і умовно приміряємо де буде проходити лінія намотування.
     У деяких майстрів горизонтальна лінія досить високо, в інших - майже внизу. Мені здається, що принципової різниці немає, робіть як вам зручніше.
mastrklas-photo-15
16.   Притримуючи нитку великим пальцем правої руки, намотуємо нитку горизонтально за годинниковою стрілкою.
mastrklas-photo-16
17.  Намагайтеся намотувати так, щоб нитки лягали одна біля одної, а не одна на одну. Для новачків підійдуть більш товсті нитки. Хоча, я починала із звичайних швейних ниток, тут головне не квапитись.
mastrklas-photo-17
18.   Коли ви намотали достатню кількість горизонтальних витків, виводимо нитку позад голови, опускаємо її до шиї та закріплюємо (намотуємо5-7 витків навколо шиї). нитку обриваємо, або обрізаємо.
mastrklas-photo-18
19.  Я вас вітаю з почином. Взагалі, можна залишити і таку заготовку для ляльки. Але, рекомендую всім пройти шлях до кінця.
mastrklas-photo-19
20.  Беремо нитку іншого кольору. Якщо у вас тканина для голови ляльки-мотанки кольорова, можете сміливо брати білу нитку, виходить гарне поєднання.
      Я взяла червону. Закріплюємо нитку на шиї ляльки (5-7 витків), І виводимо її з лівої сторони вертикальної чорної лінії. Намагайтеся класти витки один біля одного. Доречі, не бійтеся поправляти роботу, можна нігтиком підсувати нитку.
mastrklas-photo-20
21.  Намотуємо зліва бажану кількість витків, і виводимо нитку позад голови. Доречі, кількість витків потрібно рахувати, бо на готовій роботі один-два зайві витки будуть помітні. Рекомендую брати однакову кількість витків, наприклад: тільки сім, або тільки п,ять, тоді ви не заплутаєтесь.
mastrklas-photo-21
22.  Коли зліва намотали достатньо, виводимо нитку позаду і переходимо на іншу сторону.
mastrklas-photo-22
23.  Тепер намотуємо з правої частини вертикальної чорної лінії. Після закінчення, нитку закріплюємо навколо шиї.
mastrklas-photo-23
24.  Далі, переходимо на горизонтальну лінію. Спочатку намотуємо червону нитку над чорною.
mastrklas-photo-24
25.  Доречі, деякі майстрині намотують горизонтальнмй виток тільки над центральним кольором. Виглядає цікаво.
mastrklas-photo-25
26.  Потім намотуємо червону нитку під чорною горизонтальною лінією, виводимо нитку позаду голови ляльки і закріплюємо на ши. 9-11 витків. нитку обрізаємо, чи обриваємо.
mastrklas-photo-26
27. Тепер ви можете собою пишатися - у вас в руках справжня українська народна лялька-мотанка із сакральним хрестом. Доречі, є багато різних способів намотування хреста. Я вважаю, що кожен спосіб намотування має право на існування, і не можна вважати якийсь один найбільш правильним. Але це тільки моя думка, Я нікого не агітую.
     Голова ляльки готова.
     Тепер будемо її наряджати. Для нижньої спідниці підійде будь-яка тканина. Можна взяти білу і прикрасити її понизу тасьмою.
     Беремо відрізок тканини, обгортаємо ляльку, фіксуємо тканину біля шиї (примотуємо ниткою).
mastrklas-photo-27
28.  Для рук можна взяти так ж тканину, чи іншу. Складаємо тканину краями всередину (як для голови),  або скочуємо трубочкою, підігнувши край. Фіксуємо ниткою відділяючи долоні ляльки.
mastrklas-photo-28
29.  Примотуємо руки до шиі ззаду тлуба. Примотувати треба навхрест.
mastrklas-photo-29
30.  Далі, одягаємо нашій лялечці спідничку. Довгенький клаптик тканини призбируємо навколо талії ляльки, можна, для зручності, спочатку призібрати спідничку на нитку, а потім примотати до ляльки.
mastrklas-photo-30
31. Фартушок - невід,ємна частина української ляльки-мотанки. Це ознака господині. Фартушків може бути декілька, наприклад: більший однотонний, а поверху менший кольоровий. 
    Поряд з лялькою на фото, шматочок тканини для корсетки. Деякі майстри корсетку не роблять, а просто обмотують груди і талію стрічкою, нитками чи тасьмою.
mastrklas-photo-31
32.   Тканину для корсетки складаємо навпіл, розрізаємо посередині до лінії згину, і в сторони десь по пів сантиметра. Якщо шия товста, бокові розрізи робимо глибші.
mastrklas-photo-32
33.  Одягаємо нашій лялечці корсетку і фіксуємо її поясом. Поясом може бути товстіша нитка, стрічка, сплетена з ниток косичка, тасьма, вузенький клапоть тканини, тощо.
mastrklas-photo-33
34. Залишилось пов,язати хустинку. Можна спочатку пов,язати білу, чи однотонну хусточку, а поверх кольорову.
mastrklas-photo-34
35. Лялечка готова. Сподіваюсь усім все зрозуміло, повірте, я старалась. Якщо виникнуть якісь труднощі при виготовленні ляльки, чи намотуванні хреста, пишіть (коментарі), дзвоніть (на мобільний), заходьте ( на email).
                                  Бажаю всім успіхів в роботі над лялькою-мотанкою і творчого натхнення!    
Матеріали взято з сйта    https://sites.google.com/site/virobisvoiemirukami2015/home/lalka-motanka-1https://sites.google.com/site/virobisvoiemirukami2015/home/lalka-motanka-1

Комментариев нет:

Отправить комментарий